Historie

Van oprichting tot nieuwbouw.

De oorsprong van autobedrijf G. van Hooijdonk ligt in het gezin van Cees van Hooijdonk en Marie Claassen. Dit huwelijk had tot gevolg dat asperges, bessen, kleding,stoffen, levensmiddelen, benzine en olie (ESSO), taxi (‘auto met chauffeur’) en discrete stukken van de gemeenteraad, allemaal hun plaats hadden in en bij het prachtige hoekpand.

garage165

Vanuit deze situatie was het niet vreemd dat de oudste zoon en automonteur Gerrit (1919-2012) met als leerschool o.a. Renault Otten aan de havermarkt in Breda, in 1949 (Bovag lid) zijn eigen garage voor reparaties aan auto’s, tractoren en Willy’s jeeps begon.

garage204

Voor Gerrit was de oorlog een meer dan fascinerende en ingrijpende tijd geweest. Ook ondernemer en middenstander dus. Eerst onderdak bij zijn vader naast de winkel en vroeg in de jaren vijftig in een eigen garage op het tegenoverliggende veld.

garage193 garage191 garage192

Hier bouwde hij zijn bedrijf uit, niet in de laatste plaats dankzij de steun van zijn vrouw Annie. Tot zijn bedrijf vastliep en hij de jongensschool kocht van de gemeente en deze liet afbreken in 1971. Hier kwam de showroom, want de verkoop van auto’s liep in de jaren zestig geweldig goed en door de daaruit volgende onderhoudsbeurten en reparaties, werd alles te krap.

garage201

garage200  garage198  garage191  garage167  garage190  garage166

In 1996 werd het smeerstation (gebouwd in 1958) vanwege bodemsanering en vervuiling afgebroken en kwam er een gerenoveerd nieuw ESSO tankstation met shop. Ook werd toen de entree van de werkplaats flink aangepakt. Gerrit had ondertussen een stap opzij en terug gemaakt. Rond 1990 kwam Kees in de zaak, de nu huidige directeur.

garage194

De basis voor de toekomst leek midden in het dorp min of meer verzekerd. Deze sanering en renovatie was nog maar nauwelijks klaar of de verplaatsing van autobedrijf G. van Hooijdonk bv naar de rand van het dorp stond weer op vele agenda’s.

 garage169                    GARAGE17

1949-1999

Het vijftig jarig bestaan van een bedrijf is natuurlijk een heerlijk moment om bij stil te staan. Dat is ook gebeurt in november 1999. Tal van nieuwe en oude bekenden, klanten, vrienden, werknemers komen de sfeer (weer even) proeven en het glas heffen. In 1949 was zowel de inschrijving van de BOVAG als bij de Kamer van Koophandel een feit. Onderstaande foto toont de overhandiging van de oorkonde welke bij het lidmaatschap van de Kamer van Koophandel na 50 jaar hoort.

garage186

 

eerstepaal

 

Met een knipoog naar het motto van Ulvenhouts carnaval “We geve er un draoi an” werden op de 11e van de 11e in het jaar 2013 door de Bredase wethouder Bob Bergkamp, daarbij geassisteerd door Gerrie van Hooijdonk, de bouten vastgedraaid van de eerste paal van het nieuwe pand aan de Chaamsebaan.

 

 

Na enkele maanden bouwen, gingen de deuren van de nieuwe locatie aan de Chaamsebaan in april 2014 open. De officiële opening en het feest waren op vrijdag 27 juni 2014.

 

MENU